Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013
Program Finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală

Lacul de acumulare Cinciș

By Admin

Lacul Cinciș este un lac de acumulare din jud. Hunedoara. Lacul Cinciș este de unul dintre cele mai mari lacuri din Transilvania, acesta avand o adancime de 48m, si o suprafata de aproximativ 200 ha. Lacul Cinciș este situat in partea sud-vestică a României la 15 km de Municipiul Hunedoara. Lacul este situat în centrul județului Hunedoara. Malurile lacului sunt alcătuite din mai multe habitate, 48% sunt considerate a fi în stare naturală, iar restul de 52% este nisip. Principalele specii de pești sunt crapul, somnul, știuca, amurul, șalăul, carasul.

Amenajarea hidrotehnică Cinciş – Cerna a fost proiectată şi construită prin acumularea scurgerii naturale a râului Cerna. Cerna, cu cei 65 km lungime şi 740 km2 suprafaţă de colectare, este râul cel mai mare din Munţii Poiana Ruscă. Izvorăşte de sub vârful Rusca; până în amonte de localitatea Lunca Cernii, această apă curgătoare este cunoscută sub numele de Valea Bordului. În aval de Lunca Cernii, traversează Cheile Cernei, apoi primeşte ca afluent Valea Bâlii (Bunila), străbate şesul aluvial pe care se află vetrele aşezărilor Hăşdău şi Dăbâca, urmează o porţiune îngustă care se deschide puţin în localitatea Topliţa, unde primeşte alt afluent, Vălăriţa (Cernişoara) şi, după ce mai străbate o distanţă de vreo 5 km într-o vale săpată adânc, ajunge în lacul de acumulare Cinciş. Imediat după barajul acestui lac, în dreptul localităţii Teliucul Superior, albia Cernei primeşte ca afluenţi Valea Govăjdiei (rezultată din Valea Runcului şi Valea Sonodolului) şi Valea Zlaştiului care se varsă în Cerna, lângă Castelul Corvineştilor din Hunedoara. în dreptul localităţilor Peştiş şi Cristur, Cerna mai colectează trei afluenţi mici: Valea Peştişului, Valea Brusturului şi Valea Ursului, după care, în dreptul localităţii Sântuhalm, se varsă în Mureş.

Barajul de la Cinciş a fost construit pentru următoarele scopuri: folosinţe de apă determinate; producerea energiei electrice şi apărarea împotriva inundaţiilor.

El se încadrează în categoria de importanţă: B – BARAJ DE IMPORTANŢĂ DEOSEBITĂ. Este un baraj de beton în arc cu înălţimea totală este de 48 m de la talpa fundaţiei, inclusiv adâncimea de fundaţie.

Cand nivelul apelor este scazut, in coada barajului se mai vad inca ruinele fostei biserici a satului Cinciş, atestată documentar inca din 1360, biserica ce a fost inghitita de ape. Satul ce dateaza inca din anul 1300, a fost stramutat in 1962, cand apele Lacului Cincis au acoperit vechea vatra, sat in care se gasea si o biserica, monument istoric ce data din anul 1448. Se spune ca numele acestui sat se trage de la cei ‘cinci insi’ care au intemeiat asezarea, facandu-si aici cinci case. Se mai spune ca cei cinci intemeietori (bunicul, fiul si trei nepoti) erau luptatori viteji, care l-au salvat pe imparatul lor din prinsoarea turcilor, intr-o lupta data la locul numit astazi Poiana Turcului. Drept urmare, ei au primit ca rasplata plaiul Cincis.

Sezonul turistic de vârf, se întinde de la începutul lunii iunie până la sfârșitul lui august.Temperatura medie a apei este de 18°C. făcând posibil înotul. Principalele atracții turistice sunt reprezentate de pescuit, sporturi nautice, vizitarea obiectivelor turistice din zonă. Țărmul nordic al lacului este alcătuit din plaje, în timp ce țărmul sudic este alcătuit din dealuri și păduri. În jurul lacului sunt 2 camping-uri, 3 moteluri și mai multe pensiuni, numeroase vile (particulare sau destinate turiștilor) o sala de popice, etc.

This entry was posted in Obiective turistice, Rezervaţii naturale, Slider